Over ons
Relatiexpeditie is geboren uit een verlangen om de worstelingen in liefdesrelaties uit de taboesfeer te halen
Wij dromen van
een wereld waarin openheid over relaties vanzelfsprekend is
en iedereen voorbij schaamte en schuld in vrijheid en verbondenheid kan leven.
Wij creëren
een veilige plek waar authentieke ervaringen rondom liefdesrelaties worden gedeeld en waar ruimte wordt gemaakt voor het bespreken van taboes rondom relatiecrises.
Over ons
Wij geloven dat openheid het langst duurt. Er is zóveel dat we van elkaar kunnen leren over liefdesrelaties.
Eerlijke en inspirerende verhalen over relaties konden wij (online) nauwelijks vinden toen het lastig werd in onze eigen relatie. Dus zijn we deze verhalen zelf gaan verzamelen. We stelden vele vragen aan moedige stellen die bereid waren hun verhaal op beeld te delen. Hun openhartigheid was ontwapenend.
Intussen zijn wij verslingerd geraakt aan de gesprekken waarin het onbesproken bespreekbaar wordt. Wij zullen die dus blijven voeren, in vele vormen en hopelijk ook met jou.
Marsha Pinedo
Ik ben integratief (jongeren)therapeut en oprichter van Stichting Villa Pinedo, de plek voor kinderen met gescheiden ouders.
In 2011 heb ik Villa Pinedo opgericht, een organisatie met 400 (jongeren) ervaringsdeskundigen. Mijn eigen ervaring als kind van gescheiden ouders heb ik positief kunnen inzetten om andere kinderen te ondersteunen.
Ook heb ik twee boeken geschreven: ‘Aan alle gescheiden ouders’ en ben (mede)auteur van ‘Je hoeft het niet alleen te doen’.
Toen ik, na mijn afscheid van Villa Pinedo, zelf in een diepe relatiecrisis belandde ging ik op zoek naar (film)inspiratie en (online) ondersteuning. In mijn ogen ontbrak er informatie voor mensen die niet direct interesse hebben in therapie maar wel inspiratie en verdieping zoeken om vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Anne en ik zijn dit zelf gaan maken.
Ik heb veel geleerd tijdens de crisis over onvervulde innerlijke behoeften, zowel van mijn partner als van mij. Ik had deze crisis, hoe pijnlijk ook, niet willen missen. Een crisis is een snelcursus persoonlijkheidsontwikkeling.
Anne Vries
Ik ben socioloog, systemisch begeleider en trainer. De rode draad in mijn werk: in beeld brengen wat onzichtbaar bleef, zodat weer beweging kan ontstaan.
In 2012 richtte ik Idéfix op, een plek waar slapende ideeën wakker konden worden. Tot 2020 was dit een bruisend idee-café aan de Bloemgracht, met een community, een groepsprogramma en events, vaak met een initiatief of onderneming als uitkomst.
Na deze tijd gericht op creatie, richt ik me de laatste jaren vooral op relaties tussen mensen. Ik werk als begeleider voor diverse organisaties, met name op de onderstroom. Als relaties vast zitten, stokt ook het inhoudelijke werk. Ik begeleid onder andere cultuuronderzoeken, systemische interventies en rituelen op maat.
Ook de complexiteit en schoonheid van liefdesrelaties trok steeds meer mijn aandacht. De wisselwerking tussen het hoogstpersoonlijke en het grote geheel - de eigen ontdekkingstocht in mijn relatie en de verhalen van mijn vrienden enerzijds en de grotere maatschappelijke ontwikkelingen anderzijds - zijn samen voedingsbodem voor Relatiexpeditie.
Leidende principes
Het onbespreekbare bespreekbaar maken kan, mits in een veilige ruimte. Deze principes zijn voor ons leidend:
1. Wij staan voor collectieve nabijheid
Wij geloven dat iedereen ervaringsdeskundig is in de liefdesrelaties. Wij nodigen mensen uit om openhartig te delen over wat vaak verzwegen wordt. Zo bouwen we aan een collectieve ruimte, waarin we kunnen ervaren dat we niet alleen zijn, dat thema’s in relaties universeel zijn en we van elkaar kunnen leren.
2. Wij zijn er als mens:
Wij komen samen van mens tot mens. Ook professionals mogen hun pet hier even afdoen. Hier laten we ons raken en spreekt iedereen vanuit eigen ervaring.
3. Wij zijn nieuwsgierig
Wij geloven dat liefde in alle vormen en variaties uniek en waardevol is. Wij staan open voor alle soorten liefdesverhalen en ervaringen, inzichten en ideeën. Wij zijn geloven dat we een leven lang kunnen leren over liefde en relaties.
4. Wij geloven in nú delen
Wij geloven in dat er moed nodig is om rauwe verhalen te delen op het moment dat ze spelen. Deze moed sterkt ons om dieper in onszelf te duiken, waardoor we emotioneel kunnen groeien.